This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Milliárdos per elé néz a Bayer Kanadában

Legalább 23 kanadai nő haláláért lehet felelős a világ legnépszerűbb fogamzásgátló tablettája. A kanadai egészségügyi kormányzat 2011-ben megállapította, hogy a Bayer termékei másfélszer-háromszor nagyobb eséllyel okoznak vérrögképződést, mint más fogamzásgátlók. Az öt éven át tartó vizsgálatok szerint az áldozatok fele 26 évesnél fiatalabb volt. 600 nőnél állapítottak meg súlyos mellékhatásokat: mélyvénás trombózist, tüdőembóliát, agyvérzést. A Yaz/ Yasmin/ Yasminelle néven forgalomba kerülő szerek drospirenon-tartalmúak, ezzel a szintetikus progesztin hormonnal kizárólag a Bayer gyógyszergyártó cég forgalmaz fogamzásgátlókat Kanadában.

Az USA-ban már egymilliárd dollárt fizettek a céget beperlők lecsillapítására, a francia gyógyszerfelügyelet vizsgálatot indított és korlátozták a tabletták felírását. Kanadában ősszel kezdődik a per. A gyógyszergyár továbbra is kitart a tabletták forgalmazása mellett. A három termék tavaly több mint egymilliárd eurós bevételt hozott a Bayernek.

Advertisement

Az áldozatokat képviselő ügyvéd szerint a jelentetett haláleseteknél lényegesebben nagyobb lehet az áldozatok száma, mivel az orvosok jelentős része sincs tisztában a tablettaszedés és a vérrögképződés közötti összefüggésekkel.

(via CBC)

Share This Story

Get our newsletter